Média Safe Laser technológia

A Safe Laser készülékeknek egy új, különleges lézer fényforrása van, mely a többi lézerekhez hasonlóan poláros, koherens, monokromatikus fényt sugároz, de a hagyományos lézerekkel ellentétben a fénye nem párhuzamos és optikailag sem lehet pontszerűvé fókuszálni.

Ezt az új technológiát hívjuk “Safe Laser”-nek azaz “Biztonságos Lézer”-nek.

Ez a lámpa szemre veszélytelen, mivel a fény egy viszonylag nagy szórófelületről lép ki, nagy széttartása van, így a szemlencse nem tudja kis fényfoltra fókuszálni, ezért az ideghártyán és a látóidegeken nem okoz sérülést.

nagyito_pic

A szem károsodását az okozza, hogy a szemlencsére jutó fényt a szemlencse kisebb felületre fókuszálja és az így létrejövő nagy teljesítménysűrűség károsíthatja a szemet.

A károsodás mértéke a szemlencsére jutó fény mennyiségétől (teljesítményétől) és a fókuszált fényfolt méretétől (felületétől) függ.

Teljesítménysűrűség = Teljesítmény / Felület

laser_szem_sl_laser_point

A hagyományos lézerek (közel párhuzamos) fénye még nagy távolságból is a szemlencsére juthat és a szem pontszerűvé fókuszálja. Az így létre jövő nagy teljesítménysűrűség károsítja a szemet.

————————————————————————————————

laser_szem_sl_drlaser

A „Safe Laser” optikája egy szóró lencsével szétszórja a lézerfényt.
Ezt követi egy másodlagos (harmadlagos) nagy szórófelület, amely biztosítja, hogy a szemlencse a fényt ne tudja pontszerűvé fókuszálni. Így a fókusz síkjában a fény nagy felületen oszlik el, tehát nem keletkezik károsan nagy teljesítménysűrűség.

A Safe Laser készülékek I-es és II-es lézer biztonsági kategóriába tartoznak Nem kötelező hozzá biztonsági lézer szemüveg. Ezzel együtt be kell tartani az I-es és II-es osztályú lézerekre vonatkozó biztonsági előírásokat!

laser_figyelmezteto_jel

SL500 Infra = “1-es osztályú” lézer berendezés,
SL30 és SL150 =“2-es osztályú” lézer berendezés,

az MSZ EN60825-1 “Lézergyártmányok sugárbiztonsági előírásai” szerint. 

Az osztályozásnál a szabvány szórt sugárzásra előírt követelményeit alkalmazták.
A mérést és az osztályozást végezte: Wigner Fizikai Kutató Központ Optikai Laboratórium (volt KFKI-SZFKI)

  • Ne nézzen bele a lézersugárba, illetve ne irányítsa azt mások szemébe!
  • Ne irányítsa a lézersugárt tükröződő felületre!
  • A lézerberendezés (SL30 és SL150) által kibocsátott 660nm-es sugárzás nem veszélyes a szemre, mert a szem automatikus pislogási reflexe (aminek 0,25s a reakcióideje) védelmet biztosít. Nincs szükség védőeszközre (pl. védőszemüveg), ha nincs optikai eszköz (pl. gyűjtőlencse) közbeiktatva.
  • A lézerberendezés (SL500 Infra) teljesítmény sűrűsége, a szabvány által meghatározott betekintési távolságból megfelel az 1-es lézerosztály feltételeink és biztonságos a szemre.
  • A készüléket gyermekek elől elzárva kell tartani!
  • A készüléket csak a célterületre irányítva szabad bekapcsolni!
  • Ne használja a készüléket, ha sérült vagy hibásan működik!
  • TILOS az optikát szétszerelni, illetve az optika sérülése esetén TILOS bekapcsolni!
  • A veszély elkerülése érdekében kizárólag a gyártó szervizelheti.
  • A készüléket a felhasználó saját felelősségére használhatja. A nem megfelelő használat során keletkezett esetleges károkért sem a gyártó, sem a forgalmazó nem felelős.
Kérjük, rendelés előtt vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben, vagy telefonon!
E-mail: office@statmedia.huKapcsolatfelvételTel.: +36 30 393 7948
Kapcsolatfelvétel